Vrei venituri pasive sau din activitate? Tu decizi care-ţi plac!

Vrei venituri pasive? Pentru ce? Care-i de fapt obiectivul?

Servus!

La noi în Oradea aşa se salută. E un salut de pe vremea romanilor. Să-ţi spun drept sunt tare încântat de Oradea mea natală. Fiecare plimbare pe centru îmi dă energie. Mă face fericit.

Să revenim la… oile noastre.

Vrei venituri pasive? De ce vrei venituri pasive? Cum de nu vrei venituri din activitate? Care crezi că vin mai repede? Pentru care crezi că vei fi mai fericit? Atenţie! Veniturile nu sunt totuna cu obiectivul tău. Ele sunt doar mijlocul prin care tu îţi vei realiza obiectivul. Înţelegi?

Răspunde atunci, cât mai clar, la întrebarea din subtitlu. Gândeşte-te, de fapt la obiectiv! Scrie-ţi mai multe răspunsuri şi apoi încearcă să le compari. Din nou, ia fiecare răspuns în parte şi reanalizează-l!

Insist cu această întrebare. Vrei venituri pasive?

Răspunsul la ea reprezintă motivaţia ta. Vezi ce emoţii îţi trezeşte obiectivul, unde le simţi şi scrie-le pe hârtie. E nevoie să fi doar un pic atent. Nu-i greu deloc.

Hai, fi sincer! Vrei venituri pasive?

Crezi că o motivaţie care nu-ţi trezeşte absolut nicio emoţie te poate pune în acţiune? Nu! Sigur, nu!

Sunt mai multe metode de a dezvolta venituri pasive, dar  eu îţi voi vorbi despre afacerile de tip MLM (Multi Level Marketing). 

Am să-ţi şi explic de ce. Ai puţintică răbdare!

Să-ţi dau câteva exemple de venituri pasive. Apoi ai să vezi imediat de ce aleg eu MLM-ul.

Pensia

Prima modalitate este pensia. O ştie toată lumea. Ba o acceptă fără nicio problemă! Culmea! Doar că, pentru ca s-o obţii, trebuie să mergi la serviciu 40 de ani! Abia apoi te poţi pensiona şi asta doar dacă mai apuci . Pensia aceea reprezintă o variantă de venit pasiv. Necazul este că a devenit tot mai nesigură. Nu sună prea tentant, aşa-i? Însă cu toate acestea, mulţi repetă această reţetă. Aceştia parcă nu se întreabă ce variante mai sunt… Acest model le-a fost introdus oamenilor în subconştient. Încetuţa, încetuţa…

Venim cu toţii în România după o perioadă de comunism. Atunci era exclus să ai propria ta afacere. Şcoala făcea politica partidului. Ca urmare, nu se propăvăduia altceva decât: învaţă şi munceşte!

Să ne amintim: ce ne spuneau părinţii? Învaţă, să prinzi o slujbă bună! Dealtfel statul era singurul patron, iar el nu avea interesul să se înveţe antreprenoriat în şcoli. El dorea să aibă angajaţi cât mai bine pregătiţi.

Directorii de atunci erau mai puternici decât mulţi patroni de astăzi. Nici ei n-aveau nevoie de concurenţă. Aşa încât, poate-ţi mai dădeau şi “la picioare”… Culmea este că astăzi în România mulţi văd acest model ca fiind unicul.

Paradox

Nimănui nu i se pare un efort prea mare să muncească 40 de ani ca să obţină pensia, dar multora li se pare greu să încerce câţiva ani să muncească în MLM. Nu ţi se pare aiurea? Mie da! Încă ceva: ca să munceşti 40 de ani mai înveţi înainte vreo 12 ani, cel puţin, dacă nu 16… Te-ai gândit la asta? Nici eu nu mă gândisem iniţial…

Dreptul de autor

O altă modalitate de a obţine venituri pasive este să scrii o carte. Alta este să compui muzică. Poate ai talent sau poate reuşeşti să te promovezi bine. Abia atunci vei câştiga din drepturile de autor. Nu-i simplu!

De asemenea, să zicem că eşti un fotograf pasionat, atât de bun încât imaginile surprinse de tine creează întotdeauna emoţii. Desigur că asta este varianta optimă. Apoi să spunem că, cineva care vinde tricouri imprimante află de tine. Sesizează talentul tău şi e dispus să investească. Ca urmare te contactează. Negociaţi. Poate în final îţi propune să te plătească procentual pentru fiecare tricou imprimat cu poza de la tine.

Ei? Ce zici? Ţi-ar plăcea? Asta nici nu-i o variantă aşa de grea. Un aparat de fotografiat nu-i atât de scump, un curs foto nici atât. Tu trebuie, însă, să găseşti persoana care să fie interesată să-ţi cumpere dreptul să multiplice fotografia. Sau el să te găsească pe tine. E o variantă, dar eu am alta mai bună: MLM-ul.

Zic asta, fiindcă nu toţi au talent. La MLM nu-ţi trebuie talent. Ajunge să fi perseverent. Şi se dă totul mură în gură. E mai bine?

Renumele

Poate că cineva vrea să-i cânţi la nuntă sau la vreo petrecere. Numele tău, vocea şi melodiile tale, încep să-ţi aducă venituri pasive. Aici ştii ce-i pasiv? Faptul că, fără să mai investeşti pentru a găsi clientul, îţi sună telefonul. Asta fiindcă clientul a auzit de bine de tine… Goodwill, aşa se cheamă. În concluzie, cu cât renumele tău este mai mare, cu atât te vor căuta în acelaşi timp mai mulţi. Astfel tu-l vei alege pe cel care va fi dispus să plătească preţul mai mare.

Însă, nici varianta asta nu e pentru toată lumea. Îţi dau aceste exemple doar ca să vezi cam de ce natură sunt unele venituri pasive. N-o să iau toate veniturile pasive la rând.

Observă, te rog că, de fiecare dată este nevoie să faci măcar o dată munca, uneori 40 de ani.

În Concluzie

Pentru a ajunge la mulţi bani apare un factor de multiplicare (mai multe poze, mai multe melodii). Venitul pasiv depinde de factorul de multiplicare şi de calitatea muncii, dar nu neapărat de timpul de muncă.

De ce am ales eu varianta MLM?

Prima dată fiindcă este singurul model de business care-ţi permite o rapidă expansiune, cu un capital mic de pornire.

În al doilea rând, fiindcă aveam nevoie rapidă de venituri suplimentare. Făcusem o rată suplimentară la bancă şi trebuia acoperită.

Şi nu în ultimul rând, fiindcă am înţeles că este modelul de afacere care îţi poate oferi timp şi bani simultan, adică LIBERTATE!

Oricum mai sunt câteva motive foarte importante. Hai să le vedem!

Avantaje MLM-ului

1. Oricine poate face genul acesta de afacere, indiferent de gen, religie, naţionalitate.

2. Funcţionează în mai multe ţări.

Cum s-ar zice piaţa este nelimitată şi foarte accesibilă la MLM-ul meu. 

Nota bene: nu toate MLM-urile au produse accesibile ca preţ. MLM-ul meu chiar nu are această problemă, fiindcă se bazează pe produse de largă circulaţie pe care tu le cumperi din diverse magazine. Poate că şi tu cumperi carburant de la OMV, Petrom sau Lukoil. Poate şi tu faci cumpărături la Real sau Sellgros. Şi-i dau exemplu doar pe ăştia ca să înţelegi de ce spun că piaţa este foarte accesibilă.

Ştiu, deasemenea, că unii nu cumpără nimic. Trăiesc cu aer… 🙂 Nu la ei mă refer. Lor pot să le dau doar curent electric. Şi săpun, dacă se spală. 🙂

3. Multiplicarea de care vorbeam înainte îţi creşte valoarea afacerii.

Aceasta înseamnă că, afacerea de tip MLM se poate extinde de la Oradea, la Iaşi, Bucureşti, etc. foarte uşor. Prin duplicare se construieşte reţeaua de consumatori. Această reţea îţi va aduce veniturile pasive.

4. Afacerile MLM pot fi începute cu sume mici de bani.

Apropo, ce crezi? Dacă vei porni cu o sumă mică şi vei întâmpina obstacole vei fi tot la fel de determinat să le depăşeşti, ca şi atunci când vei porni cu o sumă mai mare? Sesizezi capcana pe care singur ţi-o întinzi cu un capital mic? Nu zic nici să întreci măsura. Alege capitalul care să te doară dacă nu eşti activ, dar nu să te omoare. Ce zici? Are sens? Mai apare o problemă. Când oamenii te vor întreba tu cum ai pornit, ce o să le spui? Tu eşti exemplu pentru echipa ta. Ce ai făcut tu vor face şi ei. Înţelegi?

Adevăru-i că poţi ajunge departe în orice MLM şi dacă ai pornit cu un capital mic. Pentru asta, însă, trebuie să fi foarte activ şi să găseşti oameni foarte activi.

5. În orice afacere MLM vei întâlni oameni noi şi frumoşi interior.

Am cunoscut o situaţie interesantă. O fostă directoare de la o firmă de telecomunicaţii, vroia să se mărite. Pentru asta a pornit în MLM. Astfel, a putut cunoaşte într-un mod elegant mai multă lume.  Ajunsese deja sus şi chiar ea ne-a povestit despre asta de pe scena. Nu mi-ar fi trecut prin cap aşa ceva. Dar îmi place! Chiar încep să zâmbesc când îmi aduc aminte 🙂 Până la urmă, de ce nu? Şi ăsta este un semn de inteligenţă. Sopul scuză mijloacele. 🙂

6. Că poţi obţine venituri suplimentare este la mintea cocoşului.

L-am rugat pe prietenul meu Emil Sauciuc să-mi traducă din postări în italiană. Zice: “măi, cum am s-o traduc pe asta cu mintea cocoşului? 🙂 Parcă italienii n-au cocoş. Sau la ei cântă găina? Doar mă întreb! Nu spun că aşa este…

7. Venituri nelimitate

Crede-mă că, sunt oameni care fac din MLM 100.000 de Euro lunar. Mai bine nu-ţi ziceam asta. Mărturisesc că nici eu n-am realizat înainte de a mă ocupa de MLM că se poate aşa ceva… Iar asta fără niciun angajat! Mai mult: toţi suntem îndreptăţiţi să ne folosim de resursele companiei. Angajaţii ei ne ajută ori de câte ori este nevoie! Cred că-ţi convine să nu plăteşti salarii! Poate-ţi convine să nu ai cheltuieli salariale! Fii sincer! Acum mă înţelegi? Să ne înţelegem, însă: există anumite cheltuieli minimale care trebuie să ţi le suporţi. N-o să-ţi plătească compania diurna sau protocolul. Asta este în sarcina ta. N-o să-ţi plătească nici combustibilul, nici telefonul. În felul acesta tu va trebui să te înveţi să fii din start responsabil şi eficient. Subscrii?

Ai aici un top internaţional al veniturilor primilor 200 de lideri din afaceri de MLM, la nivel mondial. Sunt din diverse MLM-uri. Să nu cumva să crezi că te influenţez spre unul anume. Când am s-o fac vei vedea

8. Un beneficiul important este posibilitatea de a avea mai mult timp liber.

Aici sunt nevoit să zăbovesc un pic, să ne mai clarificăm. Într-o zi sunt 24 de ore pentru toată lumea. Atunci de unde alt timp?

Ca să înţelegi, imaginează-ţi că ai reuşi să obţii venituri pasive cam cât este jumătate din salariul tău actual. Aceasta înseamnă că, practic, după aceea, nu va trebui să mergi decât 4 ore la muncă. În acelaşi timp vei avea exact aceeaşi bani ca până acum. Jumătate vor proveni din muncă, jumătate din venituri pasive… E clar?

9. Timp şi bani

Când am ales numele site-ului  am observat că în România interesul românilor a scăzut în ceea ce privesc “afacerile” din 2004 până în prezent. Uită-te şi tu în Google Trends. Simultan cuvântul “timp” a devenit mai căutat decât “banii”. Să însemne asta că societatea s-a mai maturizat? Ajungem astăzi să căutăm adevăratele valori? Ştii că timpul este singura resursă pe care n-o mai putem recupera. De aceea stai cu copiii tăi cât poţi de mult! Are sens ce-ţi spun? Crede-mă că peste ani nu banii îi vor face să-şi aducă aminte de tine. Dacă emoţiile pozitive vor lipsi atunci când sunt mici poţi avea după aceea toţi banii din lume…

Evoluţia căutărilor cuvintelor profit, afacere şi timp în Google Trends, adică vrei venituri pasive

10. Afacerea se poate lăsa moştenire.

Vrei venituri pasive şi nu ştii pe cine să cauţi?

Poate cunoşti şi tu oameni care au bani, dar îşi dorec timp liber… Astfel de oameni sunt în general liber profesioniştii. În meseria lor le greu să duplice activitatea. Le este frică să pună pe altul să facă munca în locul lor. Ba mai mult: adesea sunt îngroziţi de faptul că un tânăr ar putea să facă aceeaşi activitate mai bine. Adesea tremură să nu-şi piardă clienţii. Dar în MLM lucrurile stau exact invers. Tocmai că tu ai interesul ca un altul, chiar mai tânăr să facă activitatea la fel de bine ca tine.

Abia atunci poţi spune că “te-ai duplicat.” Vrei venituri pasive? De ce? ce vrei să faci cu banii? Banii în sine nu sunt un obiectiv. Ce vrei să faci cu banii, acela-i obiectivul.

Care este cea mai mare motivaţie pe care o poţi folosi să-ţi îndeplineşti obiectivul?

Confuzia dintre veniturile pasive şi banii nemunciţi?

M-am întâlnit şi cu oameni care au spus că nu vor MLM, fiindcă nu le plac banii nemunciţi. Aceştia fac o mare confuzie între banii furaţi şi veniturile pasive. Pentru a obţine veniturile pasive trebuie să munceşti ori trebuie să fi investitor. Mulţi patroni de I.M.M. nici nu văd venituri pasive ori nu le sesizează. Sunt mult prea prinşi în vâltoarea muncii sau mult prea preţioşi să îi intereseze. Spunând nu veniturilor pasive Universul le zice OK. Şi ghici ce? N-o să le primească decât după 40 de ani de muncă. Asta fiindcă ei au ales aşa. E corect? Eu zic că da! De ce să-i forţezi pe oameni dacă ei nu vor decât muncă, muncă şi iar muncă. Ar fi putut fi doar o dată muncă şi apoi venituri pasive. Tu ce spui?

Nu uita întrebarea mea iniţială: Vrei venituri pasive?

Nu mie trebuie să-mi răspunzi. Şie răspunde-ţi!

Am încercat doar să-ţi pun anumite întrebări, să te ajut să vezi altă perspectivă. Asta face şi un coach. Ba mai mult, un coach nu trebuie să te împingă către o alegere, ci doar îţi arată diverse perspective. Alegerile tu trebuie să le faci. Dar pentru a alege bine trebuie să vezi mai multe perspective. Ce zici? Îţi convine? Eu nu sunt lângă tine să te presez. N-are de cine să-ţi fie jenă. Acum când citeşti eşti tu cu tine însuţi sau însăţi. Apopos. Chiar dacă vei vedea că folosesc genul masculin, te rog să consideri că mă refer simultan şi la genul feminin. Scriu aşa doar pentru rapiditatea exprimării. Sper că eşti de acord. 🙂

Ce-ţi propun este să revii pe acest blog şi să continui lectura.

Mi-am propus să intru gradual în subiect. Fiecare merge pe acest drum până unde dorește. Este ca la matematică. nu poți face integrale dacă tu nu ştii adunarea și scăderea. Mai apoi vine și înmulțirea. Unii ajung sigur şi la integrale. Aşa și noi. O luăm cu începutul. De acord?

MLM-ul fără duplicare este ca ciorba fără sare..

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *